Van idee naar innovatie; hoe 3D-printing ons helpt om slimme leeroplossingen te maken

In het techniekonderwijs is geen ruimte voor verouderde systemen of standaardoplossingen. Elk leermiddel moet niet alleen aansluiten op de leerdoelen, maar ook bestand zijn tegen intensief gebruik in de praktijk. Bij Spreeuwenberg Engineering & Education weten we dat als geen ander. 

Daarom zetten we vol in op 3D-prototyping om maatwerk te leveren, snel, efficiënt en precies.

Een mooi voorbeeld hiervan? De ontwikkeling van een break-out-box voor een geprepareerde motorfiets, speciaal gebouwd voor de opleiding motorfietstechniek.

Van CAD tot klaslokaal

Het begint allemaal met een idee. Voor dit project wilden we een motorfiets (Benelli Leoncino) voorzien van meetpunten waarmee studenten zelfstandig metingen kunnen uitvoeren en diagnose  kunnen stellen. Eén belangrijk aspect is het motormanagementsysteem, denk aan het meten van de aanstuurstroom van de injectie en ontsteking.

 

Om dat veilig en overzichtelijk te maken, besloten we een break-out-box te ontwikkelen. En dat deden we volledig in eigen huis, met behulp van ons 3D CAD-programma en 3D-printer.

 

Het proces stap voor stap

  1. Ontwerpen
    Met 3D CAD-software ontwierpen we het prototype van de behuizing, inclusief bevestigingspunten, openingen voor bedrading en een gebruiksvriendelijke indeling.
  2. Printen & testen
    Vervolgens printen we een prototype op onze 3D-printer. Dit model testen we direct op de motorfiets: past alles? Zijn de kabels goed bereikbaar? Hoe zit het met de montage?
  3. Aanpassen & optimaliseren
    Kleine details werden verfijnd, waarna een definitieve versie werd geprint en geassembleerd. Dankzij dit proces konden we zonder vertraging schakelen, geen wachttijden op externe leveranciers of voorraadproblemen.

Waarom 3D-printing voor ons werkt

We maken steeds vaker gebruik van 3D-printing voor zowel prototypes als eindproducten. Waarom?

✔️ Sneller schakelen: Van idee naar functioneel onderdeel in een paar dagen
✔️ Minder kosten: Geen dure matrijzen of productieseries nodig
✔️ Volledige ontwerpvrijheid: Aangepast op elk type voertuig of leermiddel
✔️ Slimmere montage: Dankzij slimme details is vaak geen handleiding nodig, iedereen kan het monteren

Voor deze motorfiets betekent dat: een duurzaam en praktijkgericht leerobject, perfect afgestemd op niveau 2, 3 en 4.

De kracht van praktijkgericht leren

Met oplossingen als deze brengen we theorie tot leven. Studenten kunnen nu zelf aan de slag met realistische storingen, metingen uitvoeren en zelfstandig diagnoses stellen,precies zoals het hoort in modern techniekonderwijs.

Meer weten?

Benieuwd hoe wij 3D-printing inzetten in leeroplossingen, of wil je zelf een voertuig of component laten ontwikkelen? Neem contact met ons op en we denken graag met je mee.

👉 Neem contact op!